Nadrzędnym celem działalności Polskich Linii Oceanicznych S.A. POL-Supply Shipchandler (Al. Marszałka Piłsudskiego 1, 81-406 Gdynia) jest ciągły rozwój poprzez stałe zaspokajanie uzgodnionych potrzeb i wymagań Klientów w zakresie przeładunku, składowania oraz handlu artykułami spożywczymi na potrzeby zaopatrzenia środków transportu morskiego. Realizacji powyższego celu służą:
- stała orientacja na potrzeby, oczekiwania i wymagania Klientów,
- pozyskiwanie artykułów spożywczych od renomowanych dostawców przyjmując odpowiedzialność za ich jakość i bezpieczeństwo zdrowotne na potrzeby zaopatrzenia środków transportu morskiego,
- szkolenia podwyższające kwalifikacje oraz świadomość pracowników ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności,
- danie o komunikację wewnętrzną i zewnętrzną,
- utrzymywanie i doskonalenie Systemu zgodnego z normą ISO 22000:2018,
- monitorowanie i pomiary realizowanych procesów,
- ocena funkcjonowania Systemu w trakcie auditów wewnętrznych, auditów stron trzecich oraz przeglądów zarządzania nadzorowanych i wykonywanych przez Najwyższe Kierownictwo.
Polityka Bezpieczeństwa Żywności stanowi część ogólnej strategii Spółki oraz tworzy ramy do ustanawiania i przeglądu stopnia realizacji celów bezpieczeństwa żywności. Wszelkie działania pracowników Spółki są świadome i zgodne z tą Polityką.
Zarząd Spółki deklaruje, że przestrzega wymagań prawnych w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz postanowień wdrożonego Systemu i ciągle go doskonali oraz deklaruje zapewnienie zasobów niezbędnych do jego funkcjonowania. Polityka Bezpieczeństwa Żywności jest ogólnie dostępna, zakomunikowana, zrozumiała, wdrożona, utrzymywana i przeglądana na wszystkich szczeblach Spółki,
a także jest dostępna dla Klientów oraz innych zainteresowanych stron. Polityka podlega przeglądowi i uaktualnieniu w zależności od potrzeb.